maio 19, 2024

Santiago-based studio Izquierdo Lehmann designed a cylindrical lakehouse near Lago Ranco in southern Chile. The home is designed by Cristián Izquierdo L, a partner at the studio. Called Casa Encoique, it was constructed in 2021 as a guest pavilion that supports a pre-existing holiday home, allowing various generations of the family to live on the property.

Designer: Izquierdo Lehmann

Occupying almost 1345 square feet, the lakehouse is in the form of a circular glass pavilion, and is located within the forest. It is connected to the main holiday home via an elevated concrete walkway. The first floor of the pavilion features an open-plan layout and accommodates a living and dining space, as well as a compact prep kitchen. On the floor above, there are three “boxed” en-suite bedrooms which are arranged in the shape of a triangle. These rooms are cantilevered and have been clad in dried pine. The pine was dried at 300 degrees Celsius to elevate its thermal properties and longevity.

“The main challenge was to solve, in an efficient way, the triangular structure in relation to the circular base,” Izquierdo said. The triangular section is rotated off-center, to create more circulation space between the rooms. A metal and eucalyptus spiral staircase is placed in this space. “In the end, the project doesn’t solve the problem – as Louis Kahn would do it in the Yale Art Center where the triangular stair meets the circle in a perfect way – but it manifests that these two orders are fighting with each other, and sometimes they fit and sometimes they don’t,” Izquierdo said.

Above the bed, a window has been positioned which allows light to generously stream into the room, but it also accommodates a triangular truss which allows the box to artfully blend into the perimeter wall. The various modular construction methods used to build the home ensured that a sense of cohesion and harmony was created throughout the home. “While the structure of the bedrooms and the staircase make explicit the mismatches of the triangular composition, the vertical modulation of the horizontal carpentry coincides in the boxes and the glazed enclosure, masking different materials and shapes in a common module,” the studio said.


Source link

YANKO DESIGN

View all posts

ADVERTISE

Advertisement